Af; Stig Midtiby, Sportsfysioterapeut

Overrivning af knæets forreste korsbånd (ACL) betyder omfattende og krævende genoptræning for sportsfolk. Kunne du tænke dig at blive klogere på hvad specialiseret fysioterapeutisk genoptræning indebærer i Svendborg Sportsklinik? Så læs med her!

Hvorfor og hvordan springer korsbåndet?

I Danmark er de hyppigste årsager til korsbåndsskader skiskader, samt fodbold og håndbold.

På ski springer korsbåndet oftest når bindingerne ikke udløser og kneæt bliver vredet rundt – eller at man simpelthen bliver kørt ned bagfra.

Modsat hvad de fleste tror, så springer korsbåndet ofte i soloskader i boldsport – ikke i kontakt. I fodbold og håndbold er de helt store syndere retningsskift samt landinger fra hop.

Når det forreste korsbånd springer ved soloskade sker det oftest fordi knæet roteres samtidig med at det presses indad.

Undersøgelse af knæskade i Svendborg Sportsklinik

Skal man opereres når det forreste korsbånd (ACL) er sprunget?

Den videnskabelige litteratur på området peger på at det bedste for sportsudøvere er at få rekonstrueret korsbåndet, hvis de skal tilbage til sportsgrene med kontakt eller retningsskift. Er du blevet opereret skræddersyer vi genoptræningsforløbet til netop din operationstype.

Hvis knæet er for løst uden korsbåndet risikerer man at beskadige knæets andre strukturer og i værste fald komme ud i en “unhappy triade” hvor både korsbånd (ACL), menisker og inderste ledbånd beskadiges.

Er du derimod IKKE sportsudøver er virkeligheden ikke længere så sort/hvid. Vurderingen vil altid bero på dit aktivitetsmønster og om du oplever “knæsvigt”, så du ikke kan fungere i hverdagen.

I Svendborg Sportsklinik har vi gode erfaringer med konservativ behandling af korsbåndsskader hos folk der ikke skal stå på ski eller lave retningsskift. Man kan oftest fint leve uden korsbånd og stadig kunne løbe, cykle og styrketræne.

Billede af en professionel fysioterapeut, der guider en eliteatlet under en sportslig rehabiliteringssession

Hvordan foregår genoptræning efter ACL skader i Svendborg Sportsklinik?

Uanset om du er blevet opereret eller ej, så starter dit forløb altid med en dybdegående fysioterapeutisk undersøgelse af dit knæ. Det supplerer vi med en analyse af, hvad din sport og hverdag kræver af dig.

Med udgangspunkt i undersøgelsen, sportsanalysen, videnskabelig evidens og anbefalinger fra kirurg skræddersyr vi dit genoptræningsforløb så det er effektivt og inspirerende for dig.

Fælles for alle genoptræningsforløb er, at de indeholder en kombination af balance, koordination, mobilitet og styrketræning, både af benet og de muskelkæder der skal holde dig stærk og mobil.

Fra operation til kontaktsport anbefaler man at der går 11-12 måneder, for at sikre at du er stærk samt at undgå en ny skade.

For at få det bedste resultat anbefaler vi et individuelt træningsforløb, hvor der er fuldt fokus på dig og dit unikke problem.

Hvordan kommer man tilbage til sin sport efter korsbåndsskade?

Når du genoptræner efter korsbåndsoperation i Svendborg Sportsklinik sørger vi altid for, at du kan deltage så meget i din sport, som det er sikkert.

Det betyder at du forholdsvist tidligt kommer tilbage i dine kendte træningsrammer, dog uden at træne på lige fod med de andre på holdet.

Vi ved godt at en korsbåndsskade ikke bare er en fysisk skade, men en stor omvæltning i hverdagen – og for mange et stort psykisk pres. Alle de faktorer tager vi højde for når du skal tilbage til sport, så du kommer tilbage stærk, tryg og klar til at præstere.

Er du klar til at optimere din genoptræning?

Kontakt os ved at trykke på knappen, så er vi klar til at hjælpe dig med skræddersyet genoptræning, så du igen kan lave den sport og aktivitet du brænder for.

Sådan gør du lige efter operationen

Up Next

Læs mere om behandling af knæsmerter.

Undersøgelse af knæskade i Svendborg Sportsklinik

Relaterede artikler:

Senfølger efter hjernerystelse – værd at vide

Af; Janne Holm, Fysioterapeut og Osteopatstuderende Hvad er en hjernerystelse?En hjernerystelse opstår, når hjernen bliver udsat for en kraft der gør at den rammer mod det indvendige af kraniet. Det kan ske ved et direkte traume mod kraniet, men det kan også ske...

Sådan arbejder vi med behandling i Svendborg Sportsklinik

Sådan arbejder vi med behandling i Svendborg Sportsklinik

Skadeshåndtering og behandling  er ofte meget forskelligt fra faggruppe til faggruppe og fra fysioterapeut til fysioterapeut. I Svendborg Sportsklinik er vores mål altid at hjælpe dig til at kunne håndtere dit problem samt forebygge at det opstår igen.Vores tilgang...