
Fra 30-års alderen falder vores fysiske formåen en lille smule, men det mærker vi ikke noget til, fordi vi stadig kan de ting vi gerne vil – og kompenserer ved at gøre livet nemmere. Pludselig en dag kan man ikke helt basale hverdagsting og så bliver det svært!
Hvor meget har du sat til side til DIN fysiske pensionsopsparing?
Almindelige årsager til faldende fysisk funktion
Alder: med alderen falder alles fysiske funktion en smule hele tiden
Fysisk inaktivitet i hverdagen
Sygdom - funktionen falder betragleligt når man er sengeliggende, selv i kortere tid.
Kroniske sygdomme som diabetes, KOL, hjertesygdom, slidgigt / artrose og osteoporose.

Almindelige symptomer ved faldende fysisk funktion
Det bliver hårdt at løbe (eller gå) korte ture.
Det bliver hårdt at komme op fra gulvet
Det bliver hårdt at lave havearbejdet
Energiniveauet falder gerenelt
Mere tendens til smerter i kroppens led og muskler.
Øget risiko for livsstilssygdomme / befolkningssygdomme.
De ting sker også selvom vi engang har været meget sportsaktive i ungdommen.
Behandling / håndtering af faldende fysisk funktion

Det er aldrig for sent at begynde at sætte ind på din fysiske pensionsopsparing! Ligesom med vores økonomiske pensionsopsparing, så bliver udbyttet større når man starter tidligere, så tøv ikke med at komme i gang.
3 gode råd til den fysiske pensionsopsparing
1. Gør noget aktivt hver dag [...]
– Husk, at vaneændringer tager omkring 8-12 uger. Starten er den sværeste, så hæng i.
2. Tung træning eller styrketræning skal laves 2-3 gange om ugen. [...]
– Med progressiv styrketræning i 3 måneder kan man ændre sin styrkeprofil, så den matcher en, der er 10 år yngre end ens alder. 10 år yngre på 3 måneder, det hører man ikke hver dag.
– Styrketræning modvirker henfald af muskelceller og svækkelse i seniorårene – så det er med at komme i sving.
3. Find aktiviteter der giver dig glæde [...]
– Hvis du allerede nu ved, at der er ting som du gerne vil – så er det helt oplagt at starte med det.
– Fællesskab er ofte nøglen til glæde ved træning.
Hvad gør man, hvis man har smerter?

De færreste mennesker over 65 år kan sige, at de ikke har et sted, der gør ondt. Det behøver dog ikke at afholde DIG fra at komme i gang.
Faktisk har flere studier vist, at struktureret træning og aktivitet reducerer smerter i for eksempel knæ, ryg og nakke, samtidig med at det styrker kroppen – så man igen kan gøre flere af de ting man gerne vil.
Hvis man har en skade, der ofte driller, er det en god ide at blive hjulpet i gang med sin træning af en af vores dygtige fysioterapeuter.
Livskvalitet langt ind i seniorlivet
Overvinding af nedsat fysisk funktion hos Svendborg Sportsklinik
Iver
67 år og pensionist
Nu 4 mdr. senere har jeg fuld styrke og mobilitet i knæet [...]
I januar pådrog jeg mig en træls knæskade på skiløb, hvor mit forreste korsbånd, indvendige ledbånd blev revet over samt en beskadigelse af menisken.
Da jeg i midten af marts fik grønt lys til at starte genoptræning, var det helt afgørende for mig at få en faglig og kompetent vejledning samt genoptræningsforløb, hvorfor valget blev Svendborg Sportsklinik ved Stig Midtby.
Jeg er 65 år, hvor alderen i sig selv kan være en udfordring!
Målet for mig har hele tiden været at genvinde evnen til at kunne klare de samme daglige gøremål som tidligere – som eksempelvis cykle på arbejde 55km – klare et aktivt arbejdsliv, hvor bevægelse og mobilitet er et must – kunne gøre de samme ting med mine børnebørn som før uheldet osv.
Nu 4 mdr. senere har jeg fuld styrke og mobilitet i knæet, og det videre træningsforløb er nu fokuseret på stabiliteten, som i yderpositioner stadig kan være en udfordring. Måske mest i hovedet?
Det har for mig været helt afgørende at få den rette faglige hjælp fra dag 1 for at kunne komme i mål, og jeg kan derfor på det allervarmeste anbefale Svendborg Sportsklinik som værende et sted med høj faglighed og fokus på et positivt og succesfuldt resultat.
Helle 65 år
Anni
Camilla
FAQ om faldende fysisk funktion
Hvordan skal man træne for at få bedst mulig effekt?
Til langt de fleste problemer er en blanding af styrketræning og konditionstræning anbefalet. Det betyder, at du skal træne noget styrkerelateret 2 gange om ugen og noget der presser lungerne 2 dage om ugen. På den måde kan du komme i bedre form og holde den langt ude i fremtiden.
Kan man ikke nøjes med at gå for at holde sig i form?
Kan man godt træne selvom man har gigt i hoften eller knæet?
Inspiration til opretholdelse af fysisk funktion
Disse artikler kan have din interesse:
Den hårde rejse mod topform: Rasmus Priergaard og Svendborg Sportsklinik i kampen om præstationsoptimering
Motorsport som Supermotard og Motorcross er ekstremt krævende både fysisk og mentalt. Forestil dig, at du hele tiden er et splitsekund fra at falde og komme alvorligt til skade - samtidigt med at dine arme syrer til og du er presset på konditionen! I Svendborg...
Sådan arbejder vi med behandling i Svendborg Sportsklinik
Skadeshåndtering og behandling er ofte meget forskelligt fra faggruppe til faggruppe og fra fysioterapeut til fysioterapeut. I Svendborg Sportsklinik er vores mål altid at hjælpe dig til at kunne håndtere dit problem samt forebygge at det opstår igen.Vores tilgang...
Step by step guide til genoptræning efter akut skade
Vrid i ankel eller knæ kan være svære at undgå, men når skaden er sket kan man gøre meget for at komme hurtigere tilbage til sport. Kort men godt: Sådan genoptræner du effektivt efter akut skade.Step 1: kontrol af skader I første step handler det ene og alene om at...