Din fysiske pensions-opsparing

Din fysiske pensionsopsparring er den fysik du bygger op og vedligeholder igennem hele livet. Det er den opsparring du skal leve af nu og i seniorlivet.

Billede af en ældre kvinde set fra bagsiden, der strækker sig i det skarpe solskin

Fra 30-års alderen falder vores fysiske formåen en lille smule, men det mærker vi ikke noget til, fordi vi stadig kan de ting vi gerne vil – og kompenserer ved at gøre livet nemmere. Pludselig en dag kan man ikke helt basale hverdagsting og så bliver det svært!

Hvor meget har du sat til side til DIN fysiske pensionsopsparing?

Almindelige årsager til faldende fysisk funktion

Alder: med alderen falder alles fysiske funktion en smule hele tiden

Fysisk inaktivitet i hverdagen

Sygdom - funktionen falder betragleligt når man er sengeliggende, selv i kortere tid.

Kroniske sygdomme som diabetes, KOL, hjertesygdom, slidgigt / artrose og osteoporose.

En udmattet mand tager vejret ved et træ, mens han hviler sig

Almindelige symptomer ved faldende fysisk funktion

Det bliver hårdt at løbe (eller gå) korte ture.

Det bliver hårdt at komme op fra gulvet

Det bliver hårdt at lave havearbejdet

Energiniveauet falder gerenelt

Mere tendens til smerter i kroppens led og muskler.

Øget risiko for livsstilssygdomme / befolkningssygdomme.

De ting sker også selvom vi engang har været meget sportsaktive i ungdommen.

Få hjælp til behandling af dine fysisk funktion ved at booke en tid i dag, eller kontakte os.

Behandling / håndtering af faldende fysisk funktion

En ældre kvinde udøver selvsikkert motion udendørs
Kort og godt: Begynd at investere i din fysiske pensionsopsparing allerede fra 40 års alderen – eller vedligehold din funktion igennem 30’erne. Omfattende forskning har fastslået, at det er muligt at ændre kurs på kroppens funktionsniveau – også selvom man er blevet 60, 70 og endda 80 år.

Det er aldrig for sent at begynde at sætte ind på din fysiske pensionsopsparing! Ligesom med vores økonomiske pensionsopsparing, så bliver udbyttet større når man starter tidligere, så tøv ikke med at komme i gang.

3 gode råd til den fysiske pensionsopsparing

1. Gør noget aktivt hver dag [...]
– Der er ikke noget der slår gode vaner i hverdagen.
– Husk, at vaneændringer tager omkring 8-12 uger. Starten er den sværeste, så hæng i.
2. Tung træning eller styrketræning skal laves 2-3 gange om ugen. [...]

– Med progressiv styrketræning i 3 måneder kan man ændre sin styrkeprofil, så den matcher en, der er 10 år yngre end ens alder. 10 år yngre på 3 måneder, det hører man ikke hver dag.

– Styrketræning modvirker henfald af muskelceller og svækkelse i seniorårene – så det er med at komme i sving.

3. Find aktiviteter der giver dig glæde [...]

– Hvis du allerede nu ved, at der er ting som du gerne vil – så er det helt oplagt at starte med det.

– Fællesskab er ofte nøglen til glæde ved træning.

Hvad gør man, hvis man har smerter?

Billede af en træt og smertepåvirket ældre mand i udendørsomgivelser

De færreste mennesker over 65 år kan sige, at de ikke har et sted, der gør ondt. Det behøver dog ikke at afholde DIG fra at komme i gang.

Faktisk har flere studier vist, at struktureret træning og aktivitet reducerer smerter i for eksempel knæ, ryg og nakke, samtidig med at det styrker kroppen – så man igen kan gøre flere af de ting man gerne vil.

Hvis man har en skade, der ofte driller, er det en god ide at blive hjulpet i gang med sin træning af en af vores dygtige fysioterapeuter.

Livskvalitet langt ind i seniorlivet

Klik på “KONTAKT MIG” og hør mere om hvordan vi kan hjælpe dig til en god fysisk pensionsopsparing og livskvalitet langt ind i seniorlivet.

Overvinding af nedsat fysisk funktion hos Svendborg Sportsklinik

Efter at jeg er begyndt at træne regelmæssigt, har jeg slet ikke ondt i ryggen længere. Jeg føler mig også stærkere i hverdagen. Ting som var svære før er ikke noget problem længere, og det er altså bare efter 3 måneder.

Iver

67 år og pensionist

Nu 4 mdr. senere har jeg fuld styrke og mobilitet i knæet [...]

I januar pådrog jeg mig en træls knæskade på skiløb, hvor mit forreste korsbånd, indvendige ledbånd blev revet over samt en beskadigelse af menisken.
Da jeg i midten af marts fik grønt lys til at starte genoptræning, var det helt afgørende for mig at få en faglig og kompetent vejledning samt genoptræningsforløb, hvorfor valget blev Svendborg Sportsklinik ved Stig Midtby.
Jeg er 65 år, hvor alderen i sig selv kan være en udfordring!
Målet for mig har hele tiden været at genvinde evnen til at kunne klare de samme daglige gøremål som tidligere – som eksempelvis cykle på arbejde 55km – klare et aktivt arbejdsliv, hvor bevægelse og mobilitet er et must – kunne gøre de samme ting med mine børnebørn som før uheldet osv.
Nu 4 mdr. senere har jeg fuld styrke og mobilitet i knæet, og det videre træningsforløb er nu fokuseret på stabiliteten, som i yderpositioner stadig kan være en udfordring. Måske mest i hovedet?
Det har for mig været helt afgørende at få den rette faglige hjælp fra dag 1 for at kunne komme i mål, og jeg kan derfor på det allervarmeste anbefale Svendborg Sportsklinik som værende et sted med høj faglighed og fokus på et positivt og succesfuldt resultat.
Helle 65 år

Anni

“Super dejligt med grundig vejledning i øvelserne. God blanding af øvelser med fokus på styrke og fleksibilitet. Lille hold med god stemning.”

Camilla

FAQ om faldende fysisk funktion

Hvordan skal man træne for at få bedst mulig effekt?

Til langt de fleste problemer er en blanding af styrketræning og konditionstræning anbefalet. Det betyder, at du skal træne noget styrkerelateret 2 gange om ugen og noget der presser lungerne 2 dage om ugen. På den måde kan du komme i bedre form og holde den langt ude i fremtiden.

Kan man ikke nøjes med at gå for at holde sig i form?
Gang er et godt redskab til at holde sig let fysisk aktivt, men det rækker ikke helt. Man skal nogle gange om ugen have pulsen højt og belaste musklerne tættere på deres maksimale formåen.
Kan man godt træne selvom man har gigt i hoften eller knæet?
Det kan man, ja. Faktisk er der særdeles godt videnskabeligt belæg for, at det er noget af det mest effektive man kan gøre for at behandle sin gigt. Når man har gigt er det ofte nødvendigt at justere øvelser og tage andre forholdsregler. Det er altid en god ide at konsultere en fysioterapeut i forbindelse med opstarten af træningen.

Inspiration til opretholdelse af fysisk funktion

Disse artikler kan have din interesse:

Senfølger efter hjernerystelse – værd at vide

Af; Janne Holm, Fysioterapeut og Osteopatstuderende Hvad er en hjernerystelse?En hjernerystelse opstår, når hjernen bliver udsat for en kraft der gør at den rammer mod det indvendige af kraniet. Det kan ske ved et direkte traume mod kraniet, men det kan også ske...